Захворювання, які можуть стати причиною артрозу тазостегнового суглоба

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Таке захворювання, як артроз кульшового суглоба, може виникнути через ряд причин. 

При артрозі кульшового суглоба руйнуються хрящі, що покривають поверхні голівки стегна і вертлюжної западини, в якій вона обертається під час руху. Хрящі стоншуються, втрачають пружність і гладкість, фрагментуются. Міжсуглобний простір зменшується. Шорстка головка стегна, покрита стоншеним фрагментованим хрящем, починає травмувати поверхню вертлюжної западини. Це провокує наростаючі больові відчуття спочатку під час ходьби, а з розвитком захворювання – навіть у стані спокою або під час сну.

У патологічний процес втягується весь суглоб, включаючи зв’язки, синовіальну оболонку, субхондральну кістку, периартикулярні м’язи. На останній стадії артрозу суглоб повністю втрачає рухливість і гостро стоїть питання про проведення операції на тазостегновому суглобі в Україні. Через проблеми з тазостегновим суглобом страждають також хребет, коліна, сідничні і стегнові м’язи.

Артроз тазостегнового суглоба

Які захворювання призводять до розвитку артрозу тазостегнового суглоба?

До розвитку артрозу тазостегнового суглоба найчастіше призводять:

  • Ревматоїдний артрит. При ревматоїдному артриті запалюються сполучні тканини організму. Найбільше страждають дрібні суглоби рук і стоп, однак оскільки на тазостегнові суглоби доводиться найбільше навантаження, на пізніх стадіях захворювання в них також розвиваються незворотні зміни. У 70% випадків захворювання призводить до інвалідизації, тому ставитися до його проявів слід дуже серйозно.
  • Травматичні ушкодження. Запальні процеси і функціональні порушення можуть розвинутися після перенесеної травми (наприклад, в результаті падіння з висоти, автокатастрофи) або хірургічного втручання. Порушення анатомічної структури суглоба призводить до розвитку функціональних порушень. Погіршення стану сприяють порушення кровообігу, утворення рубцевої тканини, що виникли в результаті травматизації і диспропорції.
  • Дисплазія суглоба. До розвитку артрозу призводять підвивих і вивих головки стегнової кістки, аномалії вертлюжної западини тазостегнового суглоба. У цьому стані голівка стегнової кістки зміщена відносно кульшової западини, тому не може повноцінно рухатися при ходьбі. Поверхні суглоба неконгруентні, тому утворюються труться поверхні, які дають больові відчуття, змушують передчасно зношуватися суглоб. Якщо радіус вертлюжної западини перевищує відповідні розміри стегнової кістки, то через зменшення площі контакту суглобових поверхонь навантаження на суглобову западину істотно підвищується. Це знижує стійкість суглоба до фізичних навантажень, що може привести до травмування і передчасного зношування хрящової тканини.
  • Ендокринні захворювання. В результаті розлади роботи однієї або декількох ендокринних залоз внутрішньої секреції в організмі розвиваються запальні процеси, які зачіпають і суглоби, в тому числі тазостегнові. Становище погіршується, якщо хворий має надлишкову масу тіла.
  • Запальні захворювання. Артроз тазостегнового суглоба може розвинутися після гнійного запального процесу, перенесеного системного червоного вовчака, на тлі туберкульозу.

Якщо ви відчуваєте дискомфорт в області тазостегнового суглоба, болі в коліні, сідничної області, паху, які виникають під час руху або в стані спокою, або перенесли будь-яке з перерахованих вище захворювань, запишіться на консультацію ортопеда-травматолога по телефону +38 (050) 615- 47-99.

Чим раніше діагностовано захворювання і призначено правильне лікування, тим кращим буде його результат і ваше самопочуття. А при потребі призначається відповідна операція по заміні сустава.

Форма запису на консультацію
Які виробники протезів суглобів кращі
При лікуванні деяких захворювань суглобів виникає потреба у використанні штучного протеза. Найчастіше виникає пот
Уніфокальне ендопротезування (інтерв'ю)
Обласний травматолог Микола Іванович Алексєєв проводить операції на колінному суглобі різної складності в Миколає
Біль в тазостегновому суглобі: причини, профілактика, лікування
Тазостегнові суглоби – найбільші суглоби організму. З їх допомогою здійснюються рухи по 3-х осях: згинання