Продукти для здоров’я і зміцнення кісток, суглобів і зв’язок

приймає обласний травматолог,
головний експерт Миколаївської області

по спеціальності “Ортопедія і травматологія”

Завдяки добре продуманому меню люди, які страждають артрозами і артритами, можуть значно покращити своє здоров’я і уникнути операції на суглобах в Одесі.

Які продукти шкідливі при проблемах з кістками і суглобами

В першу чергу необхідно забути назавжди про продукти, які не приносять користь організму і руйнують кістки і хрящі. До них відносяться:

  • різні маринади,
  • консервовані продукти,
  • газовані напої,
  • копченості,
  • висококалорійні десерти.

Слід також відмовитися від смажених страв, віддавши перевагу печеним, тушковані і приготованим на пару. А тістечка і торти з газованою водою краще замінити мармеладом, натуральними желе, свіжовичавленими соками, киселями і компотами.

Коли в організмі багато фосфору, кістки втрачають кальцій, що веде до швидкого розвитку остеопорозу!

Сприяє цьому надмірне вживання наступних продуктів:

  • вівсяної каші, якщо її їсти кожен день протягом більше 2-х тижнів;
  • газованих лимонадів;
  • плавлених сирів;
  • хлібобулочних виробів, виготовлених з поліпшеного борошна;
  • лікерів, солодких вин і слабоалкогольних напоїв;
  • морозива, за винятком вершкового і молочного;
  • свинини.

Корисні продукти харчування для кісткової і хрящової тканин

Серед м’ясних продуктів перевагу слід віддати:

  • телятині;
  • яловичині;
  • печінці;
  • баранині.

М’ясні страви краще готувати не з замороженого, а з охолодженого м’яса.

Важливо пам’ятати, що натуральний фосфор в поєднанні з кальцієм є мінеральною основою кісткової тканини людини!

Тому вкрай необхідно урізноманітнити меню морепродуктами:

  • свіжою приготованою рибою;
  • салатами з морської капусти;
  • креветками;
  • мідіями;
  • кальмарами та іншими дарами моря.

Для виведення з організму зайвого фосфору, в їжу слід вживати продукти з високим вмістом магнію: родзинки, фініки, курагу, чорнослив, горіхи, вівсяні пластівці, гречку, висівки, хліб з цільного зерна, квасолю, мед, гіркий шоколад, какао.

З молочних продуктів для здоров’я кісток і суглобів найкраще підійдуть:

  • нежирний кефір;
  • ряжанка;
  • молоко;
  • твердий сир.

Досить включити в раціон 20 г твердого сиру, 50 г сиру і 0,5 склянки молока або кефіру – це половина щоденної порції кальцію для дорослої людини.
Не можна їсти молочку разом з кислою зеленню ‒ шпинатом, щавлем і ревенем або запивати міцним чаєм або кавою. При такому поєднанні кальцій засвоюється організмом погано.

Вітаміни для здоров’я і зміцнення суглобів

Всі вітаміни необхідні і корисні для організму людини. Але найбільш важливими для здоров’я суглобів і кісток є:

  • вітамін D – протидіє вимиванню кальцію з кісткової тканини. Виробляється він в організмі людини під впливом ультрафіолетових променів при вживанні в їжу таких продуктів: вершкового масла, твердого сиру, кисломолочного сиру, сметани, кефіру, риб’ячого жиру, печінки риб, жирних видів риби (лосося, оселедця, сома та ін.), яєчних жовтків.
  • вітамін C – забезпечує процес харчування зв’язок і суглобів. Найбільш за все цього вітаміну міститься у відварі сухих плодів шипшини, але також багаті цим вітаміном ягоди чорної смородини, червоний салатний перець, обліпиха, цитрусові.
  • вітамін F – є ефективним засобом в боротьбі з запальними процесами в суглобах. Це жиророзчинний вітамін, який міститься в нефільтрованих і недезодорованих рослинних оліях першого холодного віджиму. Тому дуже корисною їжею для суглобів є салати з сирих овочів і зелені, приправлені оливковою та іншими рослинними оліями.