Як правильно вибрати суглоб?

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

При деяких обставинах (перелом шийки стегна, деформуючий артроз тазостегнового суглоба IV стадії та ін.) заміна суглоба імплантатом є єдино вірним способом лікування. Але тут виникає питання: який суглоб краще? Якому з них віддати перевагу?

Основними критеріями, що впливають на той чи інший вибір, є:

  • вік пацієнта і супутні захворювання;
  • стан суглоба, стадія його деформації;
  • стан кісткової тканини, щільність кістки;
  • потреба конкретного пацієнта в русі.

У будь-якому випадку при ендопротезуванні перевага віддається безцементним протезам. Вони мають шорстку пористу поверхню, завдяки чому після їх установки відбувається вростання кісткової тканини в пори штучного суглоба, що сприяє тривалому терміну експлуатації протеза. Суглоб стає невід’ємною частиною організму.

Молодим пацієнтам рекомендовано ставити суглоби з керамічною парою тертя (так як їх термін придатності – до 40 років). Літнім пацієнтам після 70 років можна ставити суглоби як з керамічною парою тертя, так і з парою тертя “метал-кросслінк” (пластиковий вкладиш).

На українському ринку присутні кращі світові виробники суглобів: Smith and Nephew (США), Lima (Італія), які зарекомендували себе високою якістю протягом десятків років. Також з’явилися на ринку України і нові фірми з ендопротезами, виробленими в Україні та Італії.

З огляду на стадію деформації суглоба, щільність кісткової тканини, потреба пацієнта в активності, його вік і супутні захворювання, хірург після ретельного вивчення знімків і обстеження хворого рекомендує найбільш підходящі йому варіанти ендопротезів. Остаточне рішення щодо вибору ендопротеза для імплантації приймає хворий.

Форма запису на консультацію
Безопераційні методи лікування травм коліна
Колінний суглоб є найбільшим в організмі людини і задіяний практично у всіх видах руху (біг, ходьба, стрибки, зги
Види операцій на меніску суглоба і їх ефективність
Меніском називають серповидну прокладку-амортизатор в колінному суглобі. Хрящ можна пошкодити або розірвати, що в
Які аналізи потрібно здавати?
При підготовці до операції на суглобах необхідно попередньо здати ряд аналізів.