Спортивні травми: види, наслідки, лікування

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Усі засоби масової інформації пропагують заняття спортом, оскільки він сприяє зміцненню здоров’я. У наш час спорт поділяється на дві абсолютно різні категорії — це любительський та професійний. Усі спортсмени, які займались футболом, атлетикою, боротьбою, розкажуть вам наскільки це важко і головне — травматично.

Щороку фахівці складають статистику найпоширеніших, часто одержуваних травм і найбільш травмонебезпечних видів спорту. Лідерами цього рейтингу є: футбол, хокей, регбі, боротьба. Якщо ж говорити про травми, які отримують спортсмени найчастіше, тут перше місце займає розтягнення зв’язок, забиття – ці травми ви можете отримати, займаючись будь-якою дисципліною, починаючи від тенісу і закінчуючи гольфом. У футболістів найпоширенішими травмами є переломи і пошкодження нижніх кінцівок, ці види травм також часто зустрічаються у сноубордистів, гімнастів і хокеїстів. Також в хокеї, боротьбі, мотоспорті, фігурному катанні високу позицію займають черепно-мозкові травми.

Травми можуть виникати з дуже різних причинах: під час тренувань при перевантаженнях м’язів, посилених навантаженнях під час безпосередньої участі у змаганнях і зіткненнях в ігрових дисциплінах.

Види спортивних травм можна розділити за їх характером:

  • первинні (отримані вперше);
  • викликані перевантаженнями (внаслідок постійних навантажень на сухожилля, суглоби, хребет);
  • вторинні (травми, отримані повторно; даний вид травм небезпечний тим, що може привести до хронічних захворювань);
  • гострі (виникають в силу зовнішніх впливів і внутрішніх пошкоджень);
  • хронічні (даний вид травм розвивається поступово в результаті частого повторного травмування).

Якщо ви отримали травму на змаганнях або тренуванні, необхідно терміново звернутися до лікаря. При своєчасному наданні медичної допомоги можна мінімізувати наслідки від отриманої травми, а також уникнути в подальшому виникнення захворювань, повторного травматизму і отримання хронічних хвороб. Також при виникненні важких травм може знадобитися оперативне втручання (наприклад: розрив меніска, ушкодження хребта, перелом тазостегнового суглоба і т.д.).

Лікування найпоширеніших травм зазвичай включає накладення пов’язок, іммобілізацію пошкодженої кінцівки, медикаментозну терапію.

Наступним етапом лікування є реабілітаційний період, а саме проведення різних фізіотерапевтичних заходів, проходження спеціальної дієти, масажі, ЛФК.

Більш безпечними видами спорту є гольф, настільний теніс, плавання, спортивна хода. Перевагою заняття плаванням є те, що це один з найбезпечніших видів спорту. Плаванням можуть і навіть потрібно займатися людям з фізичними обмеженнями, хронічними захворюваннями для зміцнення всього організму. Також цей вид спорту безпечний і позитивно впливає на розвиток дітей.

Доречною буде вироблення у себе звички частіше бувати на свіжому повітрі і проводити піші прогулянки. Це створить рівномірне навантаження на організм і позитивно впливатиме на здоров’я.

Заняття йогою дозволять стати більш гнучкими, сильними, і ви будете гармонійно і планомірно розвивати свій організм.

До будь-якого виду спорту необхідно ставитися усвідомлено. Пам’ятайте, безпечний спорт – це коли є бажання ним займатися, отримувати задоволення від занять і тренувань, розуміти, навіщо ви займаєтеся спортом. А головне – займатися з розумом і звичайно постаратися обходиться без травм і перевантажень. Тоді спорт дійсно принесе вам здоров’я.

Форма запису на консультацію
Наукова конференція Motus Forum
21-22 вересня 2018 р в м. Коблево Миколаївської області відбулася значна подія ‒ міжнародна “Науково-освітн
Продукти для здоров’я і зміцнення кісток, суглобів і зв’язок
Завдяки добре продуманому меню люди, які страждають артрозами і артритами, можуть значно покращити
Уніфокальне ендопротезування (інтерв'ю)
Обласний травматолог Микола Іванович Алексєєв проводить операції на колінному суглобі різної складності в Миколає