Уніфокальне ендопротезування

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Обласний травматолог Микола Іванович Алексєєв проводить операції на колінному суглобі різної складності в Миколаєві.

У Миколаєві лікар-травмтаолог провів сучасну, затребувану операцію на колінному суглобі. Обласний травматолог в Госпіталі ветеранів війни Микола Іванович Алєксєєв проводить операції на колінному суглобі різної складності.

Про це він розповів "Миколаївським вістям".

Микола Іванович провів одноміщелкове, уніфокальне ендопротезування (заміна однієї половини зруйнованого колінного суглоба) ендопротезування. Говорячи простою мовою, він замінив не весь суглоб, а його зруйновану частину. Ми вирішили поспілкуватися з обласним експертом, щоб дізнатися про роботу відділення.

Як давно займаєтеся травматологією?

Мій стаж роботи в травматології та ортопедії – 28 років. За ці роки я виконав не одну тисячу операцій. Операції різні: і синтез (з'єднання) кісток за допомогою пластин, гвинтів, апаратів Іллізарова, також артроскопічні операції, усунення деформацій стоп артродез колінного суглоба, пластика при звичному вивиху плечового суглоба, пластика передньої хрестоподібної зв'язки та ін. Але найбільш складні та відповідальні операції – це ендопротезування кульшових і колінних суглобів. Ці операції я проводжу більше 10 років, після того, як познайомився зі своїм учителем – головним ортопедом-травматологом м. Києва Косяковим Олександром Миколайовичем (спасибі йому за навчання).

Багато людей відчувають досить сильний біль в колінних суглобах. Розкажіть, будь ласка, про радикальний підхід – про заміну суглобів. Що це за процес?

Ендопротезування колінного суглоба – це заміна зруйнованого суглобового хряща коліна на штучні імпланти з титану. Заміна колінного суглоба показана при останній стадії руйнування суглоба (IV стадії) і при сильному больовому синдромі. Цей діагноз (остеоартроз) ставиться на підставі рентгенограми суглоба, даних клінічного огляду та скарг пацієнта. Ендопротезування загальновизнане в світі серед ортопедів-травматологів і вважається радикальною операцією (позбавляє від болю і повертає до звичного способу життя). У всьому світі та в Україні найбільш поширене тотальне ендопротезування колінного суглоба (тобто змінюється весь уражений суглоб). Колінний суглоб складається з двох половин: двох міщелок (колон) праворуч і двох зліва, обмежених зв'язками, які являють собою єдине ціле, охоплене в рукав (капсулу). Якщо ендопротези кульшових суглобів можуть виходити (не розхитатися) 30-40 років і більше, то світова статистика не може похвалитися великою кількістю пацієнтів, у яких колінні ендопротези б не розхитуються через 20 років після ендопротезування.

Ваша операція пройшла по заміні частини суглоба. Чим це відрізняється від повної заміни?

Справа в тому, що суглоби потребують заміни у людей різного віку. Операції виконуються не тільки пацієнтам в 60-90 років, а й пацієнтам в 20-30-40 років. Завдяки новим технологіям США і європейських країн, з'явилася можливість проводити операції менш травматичні при заміні колінного суглоба – це одноміщелкове, уніфокальное (заміна однієї половини зруйнованого колінного суглоба) ендопротезування. Тотальний ендопротез коліна в середньому прослужить не більше 20 років після установки, одноміщелковий ж служить також близько 20 років, але після установки уніфокального ендопротеза і його закінчення терміну служби встановлюється тотальний, який повністю його замінює в результаті. В кінцевому рахунку термін виходжування (служби) протеза збільшується вдвічі при установці одноміщелкового протеза. Також помітним плюсом є швидка реабілітація пацієнта, яка проходить в 2 рази швидше.

Як же проводиться дана операція?

Після повного обстеження і передопераційної підготовки йде хірургічний етап: проводиться ревізія (огляд) колінного суглоба за допомогою камер (Артроскопічна) через маленькі проколи, для виявлення пошкоджених структур. Потім проводиться оперативне втручання: замінюється стегнова і великогомілкова (дві колони) частини зруйнованого суглобового хряща однієї половини колінного суглоба на ендопротез (титановий), і між ними вкладиш з поліетилену. Дуже важливою перевагою одноміщелкового ендопротезування є післяопераційний період – безпосередньо реабілітація. На наступний день після операції пацієнт починає ходити і розробляти колінний суглоб! На 3-5-у добу пацієнт виписується із стаціонару.

Багатьом буде цікаво дізнатися докладну інформацію про те, в яких випадках проводять операції в обласній травматології Госпіталю ветеранів війни.

У нашому госпіталі проводяться операції на колінному суглобі при всіх варіантах його руйнування:

  • На початковій стадії руйнування суглоба або ж при травмі зв'язок, менісків, проводиться лікувально-діагностична артроскопія колінного суглоба.

Лікувально-діагностична артроскопія колінного суглоба

  • При повному руйнуванні однієї половини колінного суглоба і при здоровій другій – виконується уніфокальне ендопротезування колінного суглоба.

  • При повному руйнуванні колінного суглоба – виконується тотальне ендопротезування колінного суглоба.

  • При інфекційних артритах колінного суглоба, або при повній нестабільності зв'язкового апарату коліна – виконується артродезування колінного суглоба (замикання на кшталт "замка").

Все це можливо стало завдяки злагодженій діяльності всього колективу. Велике дякую за організаційну допомогу головному лікарю Госпіталю ветеранів війни – Кузьміній Олені Георгіївні.

Також я вдячний лікарям, ортопедам-травматологам: Подимі Р.Ю., Зінкевичу М.Л., Табунщик П.С., Кулішенко А.Ю., Котелевцю І.А., Боднарю Д.І., сестрам і санітаркам нашого травматологічного відділення.

Форма запису на консультацію
Як правильно вибрати суглоб?
При деяких обставинах (перелом шийки стегна, деформуючий артроз тазостегнового суглоба IV стадії та ін.) заміна с
Артроз і артрит – відмінності?
Артрит і артроз – захворювання суглобів, які часто плутають. По-перше, через спільний граматичний корінь в
Життя з штучним суглобом: як продовжити строк служби ендопротеза
Протезування суглобів ‒ крайній захід, до якого доводиться вдаватися, коли власний орган людини не може повноцінн