Безопераційні методи лікування травм коліна

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Колінний суглоб є найбільшим в організмі людини і задіяний практично у всіх видах руху (біг, ходьба, стрибки, згинання ноги в коліні і т.д.). Тому ймовірність його пошкодження набагато вища, ніж інших суглобів.

Травма може виникнути як в результаті короткочасного впливу сили, що значно перевищує межу міцності кістки в місці пошкодження, так і внаслідок поступового зношування або запалення структур суглоба. Будь-які нездужання в області суглобів (біль, набряки і т.д.) вимагають огляду лікаря-травматолога для встановлення точного діагнозу.

Види травм коліна, які лікують без оперативного втручання

Однак не при всіх травмах і захворюваннях потрібна операція на суглобі коліна.

  • При легкому ударі досить дати пошкодженій кінцівці спокій і накласти на неї еластичну бинтову пов’язку. При більш серйозному ударі, можливо, буде потрібно накладення шини.
  • У разі незначного пошкодження меніска можна теж обійтися без операції. Коліно фіксують нерухомо терміном на 3-4 тижні. Одночасно призначають знеболюючі лікарські засоби і хондропротектори. Потім призначають курс фізіотерапевтичних процедур. Прі більш серйозних порушеннях операція на меніску колінного суглоба незамінна.
  • При незначному надриві зв’язки прикладають лід і фіксують кінцівку за допомогою шини. Носять таку пов’язку від 1 до 6 тижнів. При значному надриві не тільки прикладають холод, але й призначають знеболюючі та нестероїдні протизапальні препарати. На місце ушкодження накладають гіпсову лангету терміном на 3-4 тижні. Потім призначають фізіотерапевтичні процедури.
  • При артрозі колінного суглоба (гонартрозі) відбувається поступове руйнування хряща. На I-II стадії розвитку цього захворювання рекомендуються:
    • фізичні процедури;
    • прийом нестероїдних препаратів;
    • введення в суглоб ін’єкційно хондропротекторов.
  • При синовіїтах (запальних процесах в синовіальній оболонці) проводиться пункція суглоба. Синовіальна рідина досліджується на наявність інфекцій (наприклад, хламідій). У разі виявлення інфекції призначається курс антибактеріальної терапії. Для лікування неінфекційного синовіїту при необхідності вводяться стероїдні препарати, наприклад, дипроспан.

Також рекомендується:

  • лікувальна фізкультура суглобів з обмеженням осьового навантаження (рекомендовано плавання);
  • зниження ваги;
  • дієта;
  • зміна способу життя, роботи в разі потреби. Слід виключити або максимально зменшити вертикальне навантаження, замінивши його на горизонтальне.
Форма запису на консультацію
Як правильно вибрати суглоб?
При деяких обставинах (перелом шийки стегна, деформуючий артроз тазостегнового суглоба IV стадії та ін.) заміна с
Які аналізи потрібно здавати?
При підготовці до операції на суглобах необхідно попередньо здати ряд аналізів. 
Які виробники протезів суглобів кращі
При лікуванні деяких захворювань суглобів виникає потреба у використанні штучного протеза. Найчастіше виникає пот