Перелом стегна у літніх пацієнтів: ускладнення і профілактика

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Перелом стегна у літніх людей – важка травма, яка не тільки знижує активність літньої людини, а й загрожує життю. За статистикою, не більше 25% постраждалих внаслідок перелому шийки стегна повертаються до колишнього способу життя після оперативного втручання і тривалого курсу реабілітації.

Випадки летального результату протягом року після травми досягають 17-50%. Непоодинокі й повторні переломи – без профілактики більш ніж у 35% пацієнтів протягом п’яти років.

Ускладнення після перелому шийки стегна

Перелом стегна

Перелом шийки стегна потребує термінового хірургічного втручання. Пацієнтам рекомендується якомога швидше провести операцію по заміні суглоба. Завдяки цьому можливо максимально швидке підвищення рухової активності і, як наслідок, зниження ризику ускладнень.

Якщо операція не проведена, можливе виникнення серйозних ускладнень, які можуть навіть призвести до летального результату.

Пацієнти з переломами стегна найчастіше страждають від таких незручностей:

  • сильні болі, які не завжди знімаються знеболюючими препаратами;
  • тромбоемболічні ускладнення, застійні пневмонії;
  • пролежні і супутні інфекції через нерухомості;
  • прогресуючі запори, які можуть привести до парезу кишечника.

Фактори ризику перелому стегна. Профілактика перелому

Вік старше 60 років. Кожна третя літня людина падає хоча б один раз в рік. З віком знижується щільність кісткової тканини і розвивається остеопороз, що найчастіше і призводить до переломів. До травм більше схильні жінки старше 65 років. Це пов’язано з розвитком ламкості кісток після настання менопаузи. Однак до 80 років ризик перелому стегна у чоловіків і жінок статистично зрівнюється. Щоб контролювати цей процес, необхідно дотримуватися дієти, що включає овочі та кисломолочні продукти, і споживати достатню кількість рідини. Результат дає і прийом препаратів для зміцнення кісток, які лікар призначив після обстеження.

Перелом шийки стегна у літньої жінки

Падіння. Для перелому стегна у літньої людини досить падіння з висоти власного зросту. До нього приводять вікове погіршення зору, що впливає на орієнтацію в просторі, і прийом медикаментів, які викликають запаморочення. Негативно впливають цукровий діабет, неврологічні порушення. Протистояти ризикам можна за допомогою постійної збалансованої фізичної активності для поліпшення рівноваги і координації. Буде потрібно звертати увагу на побічний вплив медикаментів, перевірити зір і підібрати окуляри, лікувати супутні хвороби. Додаткові ризики несе небезпечний побутовий простір. Забезпечте вдома зручні маршрути пересування без перешкод на шляху, об які можна випадково спіткнутися, неслизькі покриття підлоги і зручне взуття на підошві, що не ковзається, з низьким каблуком.

Шкідливі звички, ожиріння, психічні розлади, самотність.. На жаль, часто травмуються самотні люди похилого віку, які не отримують допомоги в найпростіших побутових питаннях. Порушення координації рухів після прийому алкоголю, запаморочення і звуження судин у курців можуть привести до падіння і важкої травми. Увага і підтримка оточуючих особливо важливі в літньому віці.

Операція може допомогти попередити перелом стегна

У разі медичних показань операція по заміні суглоба може запобігти перелому стегна. Проконсультуйтеся з лікарем ортопедом-травматологом про необхідність такого заходу, адже відновлення і повернення до звичайного життя набагато легше проходить після планової операції.

Форма запису на консультацію
Які аналізи потрібно здавати?
При підготовці до операції на суглобах необхідно попередньо здати ряд аналізів. 
Артроз і артрит – відмінності?
Артрит і артроз – захворювання суглобів, які часто плутають. По-перше, через спільний граматичний корінь в
Біль в тазостегновому суглобі: причини, профілактика, лікування
Тазостегнові суглоби – найбільші суглоби організму. З їх допомогою здійснюються рухи по 3-х осях: згинання