Біль в колінах: причини і лікування

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Роль, яку відіграють ноги в нашому житті, складно переоцінити. Завдяки їм ми можемо ходити, бігати, стрибати і жити повноцінним життям. Болі в колінах завдають певного дискомфорту і свідчать про наявність серйозного захворювання.

Чому болять коліна

Причини нездужання в колінах можуть бути різними:

  • травма в ділянці коліна (перелом надколінника, розрив меніска, надрив зв’язки);
  • деформація суглобового хряща (гонартроз);
  • запалення суглоба (артрит);
  • порушення кровообігу в ділянці суглоба;
  • запалення колінних сухожиль (періартрит).

боль в коленях

Травма коліна може статися в будь-якому віці, але частіше за все з такою скаргою до лікаря звертаються спортсмени. Нерідко причина хвороби криється в переломі колінної чашечки, розриві або надриві менісків чи зв’язок. На даному етапі кваліфіковану допомогу після обстеження може надати досвідчений лікар ортопед-травматолог.

Артрозом колінного суглоба страждають зазвичай люди у віці після 40 років. Розвивається це захворювання поступово:

  • спочатку болі слабкі і виникають в коліні після тривалих прогулянок пішки,
  • згодом вони з’являються вже після нетривалої ходьби і стають більш інтенсивними.

Але особливо важко дається пацієнтам піднімання навпочіпки або зі стільця. Відмінною рисою цього захворювання є те, що болі в колінному суглобі виникають після навантажень, в стані спокою коліно практично не турбує, і пацієнт спокійно вночі спить.

Артрит може виникнути в будь-якому віці. Перші ознаки можуть проявитися в зовсім юні роки. Супроводжується ця хвороба набряками ноги в ділянці коліна. Причому набрякати можуть не тільки колінні, але і більш дрібні суглоби. Лікується це захворювання тільки прийомом протизапальних засобів.

Іноді причиною виникнення болю в колінах може стати порушення кровообігу. Виникнувши раз, такі больові відчуття супроводжують людину все подальше життя. Інтенсивність їх після 18-20 років зазвичай падає. Судинні болі дають про себе знати при зміні погоди, промерзанні, застуді і після фізичних навантажень. Втирання зігріваючих мазей і масування в ділянці, що турбує, значно знижують больовий синдром. Пацієнтам також призначають судинорозширювальні лікарські засоби.

Запалення сухожиль колінного суглоба також супроводжується виникненням больових відчуттів у ділянці коліна. Але характер цих болів трохи інший: турбують вони тільки при носінні тягарів, пересуванні вниз по сходах, і локалізуються на внутрішній частині коліна на 3-4 см нижче від виступаючої його частини; обмежень в рухливості коліна не виникає, воно не набрякає і не деформується. Властиво це захворювання жінкам бальзаківського віку.

Що робити, коли біль в коліні не проходить?

Є різні категорії людей: одні йдуть до лікаря при перших же симптомах захворювання, а інші все відкладають на потім. Чим далі відтягувати візит до лікаря, тим сильнішим стає біль і довшим шлях до одужання. Чи варто говорити, що правильно встановлений діагноз, вчасно надана кваліфікована медична допомога і дотримання всіх рекомендацій лікаря є основними передумовами успішного одужання?.. Якщо цього не робити, то хвороба посилиться, досягнувши більш важкої форми, і тоді єдиним виходом з ситуації, що склалася, стане заміна рідного колінного суглоба ендопротезом.

Форма запису на консультацію
Наукова конференція Motus Forum
21-22 вересня 2018 р в м. Коблево Миколаївської області відбулася значна подія ‒ міжнародна “Науково-освітн
Біль в колінах: причини і лікування
Роль, яку відіграють ноги в нашому житті, складно переоцінити. Завдяки їм ми можемо ходити, бігати, стрибати і жи
Безопераційні методи лікування травм коліна
Колінний суглоб є найбільшим в організмі людини і задіяний практично у всіх видах руху (біг, ходьба, стрибки, зги