Артроз і артрит – відмінності?

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Артрит і артроз – захворювання суглобів, які часто плутають. По-перше, через спільний граматичний корінь в їх назвах. По-друге, через деяку схожість симптоматики. Насправді обидві хвороби відрізняються етіологією, проявами і, головне, методами лікування.

Характеристика і походження

Артроз – дегенеративне захворювання, при якому відбувається деформація і стирання хряща суглоба, що відповідає за свободу руху суглоба. Найчастіше діагностується у людей похилого віку (природний знос суглобів) і спортсменів (постійні перевантаження суглобів). Артроз найчастіше вражає великі суглоби (пальців ніг, колінні і тазостегнові), рідше – дрібні суглоби (гомілковостопні і пальців рук).

Артрит – загальний термін, що поєднує кілька видів захворювань, які характеризуються наявністю в суглобах запального процесу. Пусковий механізм запалення – імунний збій, який виникає на тлі інфекційного процесу в організмі, порушення обміну речовин або хвороби імунної системи. Артрит найчастіше вражає гомілковостопні, колінні і променезап’ясткові суглоби, суглоби пальців ніг і рук. Можливе одночасне запалення несиметричних суглобів, що абсолютно не властиво артрозу.

Різниця між артритом і артрозом

Як відрізняються клінічні прояви артроза і артрита?

Симптом Артроз Артрит
Біль Виникає переважно при русі і виражених фізичних навантаженнях, після відпочинку майже повністю зникає. Виникає і при русі, і в стані спокою. Найбільш виражений в нічний час (особливо з 3 до 5 ранку).
Зниження рухливості Зменшується амплітуда рухів. Можливе відчуття скутості суглобів, особливо вранці. Після «розроблення» з’єднань скутість зменшується.
Хруст Виникає при русі, супроводжується грубим сухим звуком, що посилюється в міру прогресування хвороби. Відсутній.
Зовнішній вигляд суглобів На початкових стадіях захворювання будь-які зміни відсутні. Згодом можливе розростання остеофітів і зміна кісток, що з’єднуються в суглобі. Збільшуються в розмірах (опухають). З’являється почервоніння шкіри в місці ураження, виникає гіперемія.
Аналіз крові Зміни в показниках аналізу крові відсутні. Спостерігається значне підвищення рівня ШОЕ, що свідчить про наявність в організмі інфекційно-запального процесу.

Діагностика захворювань

Для диференціальної діагностики артрозу і артриту проводять такі обстеження:

  • загальний аналіз крові;
  • біохімічний аналіз крові;
  • аналіз сечі;
  • рентген суглоба;
  • ревмопроби;
  • дослідження синовіальної рідини і МРТ (в спірних випадках).

Лікування артрита та ортроза

Інфекційний артрит повністю виліковується при вчасно розпочатому лікуванні. Призначаються антибактеріальні та імуномодулюючі препарати. Ревматоїдний артрит – хронічне захворювання, яке потребує постійного лікування невеликими дозами кортикостероїдів, цитостатиками та протизапальними засобами.

Артроз повністю вилікувати неможливо. Лікування спрямоване на гальмування процесу деформації суглобів і поліпшення якості життя пацієнтів. Терапія включає прийом пероральних хондропротекторов і препаратів гіалуронової кислоти, проведення лікувальної фізкультури та фізіопроцедур.

Можливі ускладнення при артриті та артрозі

Якщо не лікувати артроз, людина відчуває сильний біль. Їй стає важко рухатися, особливо долати перешкоди (підніматися по сходах і т.п.). Суглоб деформується, тому практично позбавляється рухливості. Якщо не зробити ендопротезування, людина стає інвалідом.

Артрит ускладнюється серйозним запаленням суглобів, їх значною припухлістю, відчуттям болю навіть в стані спокою. Негативні зміни відбуваються у всьому організмі, в тому числі в серці, легенях, нирках, печінці і шлунку.

Форма запису на консультацію
Як правильно вибрати суглоб?
При деяких обставинах (перелом шийки стегна, деформуючий артроз тазостегнового суглоба IV стадії та ін.) заміна с
Захворювання, які можуть стати причиною артрозу тазостегнового суглоба
Таке захворювання, як артроз кульшового суглоба, може виникнути через ряд причин. 
Лікування після операції: реабілітація
Для відновлення після операції на колінному або тазостегновому суглобі необхідно пройти реабілітаційни період.&nb