Інтерв’ю з Алєксєєвим Миколою Івановичем

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з Алєксєєвим Миколою Івановичем для всеукраїнського суспільно-політичного журналу «Імена».

Джерело: Микола Алексєєв: «Я вірю, що ми наблизимося до європейського рівня медицини!» // Імена. Всеукраїнський громадсько-політичний журнал. ‒ №74. ‒ 2017. ‒ С. 14-15.

Часто в побуті люди скаржаться друзям, знайомим, родичам на біль в суглобах. Вислухавши поради, лікуються самостійно але не завжди правильно.

Журналіст нашого видання вирішила дізнатися про сучасні методи лікування суглобів, звернувшись до міської клінічної лікарні №3 м. Миколаєва (Дубки) до травматолога вищої категорії Миколи Івановича Алєксєєва.

Імена: – Миколо Івановичу, розкажіть, будь ласка, хоча б коротко про захворювання суглобів, діагностику та лікуванні.

Алєксєєв М.І.: – Суглоби можуть хворіти з різних причин і в будь-якому віці. Займаються лікуванням суглобів сімейні лікарі, педіатри, хірурги, травматологи, артрологи, ревматологи, інфекціоністи, фтизіатри та інші. Часто лікують хворого спільно травматологи і хірурги (нагноєння суглоба), травматолог і ревматологи (подагра суглобів).

Самі травматологи лікують суглоби, як правило, після травм і наслідків інфекційних ревматоїдних руйнувань хряща, це деформація суглоба. Він має свої стадії розвитку: від першої до четвертої.

1-а і 2-я стадії проявляються у вигляді дискомфорту в суглобах, незначних періодичних болях і незначних обмеженнях рухів.

3-тя і 4-я ‒ у вигляді сильного болю в спокої і при навантаженні, а також в значному обмеженні рухів суглобів.

Причин артрозу чимало:

  • постійні фізичні навантаження і перевантаження суглобів;
  • зайва вага;
  • гормональні порушення (особливо у жінок після 50 років);
  • інфекційні захворювання;
  • ревматоїдні захворювання;
  • травми внутрісуглобні, переломи;
  • хвороби гематології та ендокринології і т.д.

Імена: – Миколо Івановичу, скажіть, а як ставиться діагноз?

Алєксєєв М.І.: – Діагноз артрозу можна поставити, зробивши звичайний рентгенівський знімок. Іноді треба робити і МРТ, і КТ (комп’ютерну томографію).

Імена: А як Ви лікуєте хворих з артрозом?

Алєксєєв М.І.: – На жаль, деформуючий артроз поки що вилікувати неможливо. При 1-й і 2-й стадіях можна уповільнити руйнування хряща наступним чином: перше ‒ змінити спосіб життя, а це значить ‒ позбутися зайвої ваги, змінити харчування, перейти від вертикального навантаження на суглоби на горизонтальне (тобто, замість ходьби, бігу, стрибків, танців, зайнятися плаванням, гімнастикою лежачи; для чоловіків ‒ турнік, бруси).

Друге – приймати хондропротектори по 3 місяці і вводити їх внутрісуглобно 2 рази в рік (наприклад, гіалуронову кислоту). І третє, ‒ періодично знімати запалення нестероїдними препаратами (наприклад, Раптен).

При 3-й і 4-й стадіях показано оперативне лікування ‒ ендопротезування кульшових і колінних суглобів або дебрідмент (очищення колінних суглобів за допомогою артроскопа).

Імена: – Миколо Івановичу, багатьом вже відомо про заміну суглобів. Розкажіть, як це робиться, і робите Ви такі операції?

Алєксєєв М.І.: – У нашому відділенні травматології ендопротезування (заміна суглоба) робиться вже більше 10-ти років. Особисто я міняю понад 100 суглобів на рік. Треба сказати, що це складна відповідальна операція, а для пацієнтів ще й дорога.

Імена: – Якщо не секрет скільки коштує ендопротез зараз?

Алєксєєв М.І.: – Все залежить від його якості. Є суглоби цементні і безцементні. Є і з керамічним покриттям, а є з металевим. За виробництвом: американські, німецькі, італійські, українські та індійські. Тому фірми-виробники оцінюють свої ендопротези від 1 тисячі доларів до 3,5 тисячі доларів. До речі, пацієнти самі ведуть розрахунок за ендопротези з представниками фірм, отримавши всі документи з печатками на руки.

Імена: – По-моєму, читачам було б цікаво дізнатися, як проходить операція, підготовка до неї і реабілітація?

Алєксєєв М.І.: – Після постановки діагнозу і згоди хворого на заміну суглоба, пацієнтові пропонується обстеження. Обстежити хворого можна протягом одного дня, як у нас в лікарні, так і амбулаторно в поліклініці за місцем проживання. Ґрунтуючись на результатах аналізів і ЕКГ, пацієнта обов’язково консультують анестезіолог і кардіолог (іноді запрошуємо судинного хірурга і невропатолога). Коли всі консультанти дали добро на операцію, я разом з хворим вибираю відповідний ендопротез по захворюванню. На жаль, часто доводиться враховувати фінансову можливість пацієнта в придбанні ендопротеза, а не показання.

Операція проводитиметься, як правило, при повній свідомості пацієнта (спинномозкова або перидуральна анестезія). Якщо пацієнт не хоче чути звуки інструментів, то анестезіологи додають «неглибокий сон», щоб хворий відразу після операції міг спілкуватися з родичами.

Операція на тазостегновому суглобі Одеса триває 1-1,5 години, на колінному 2 години. Після операції пацієнт перебуває в реанімації під наглядом. На наступний день хворого піднімаємо і змушуємо ходити з дозованим або повним навантаженням на нижню кінцівку (в залежності від щільності кістки). Пацієнта виписуємо на амбулаторно лікування через 5-10 днів при наявності сухої рани і нормальної температури.

Імена: – Миколо Івановичу, який відсоток успіху таких операцій?

Алєксєєв М.І.: – Як у всіх економічно розвинених країнах, так і у нас ‒ 98% операцій проходять успішно. Десь 1-2% ‒ бувають ускладнення (частіше ранні або пізні інфікування рани).

Імена: – Миколо Івановичу, де Ви вчилися оперувати?

Алєксєєв М.І.: – Мені дуже пощастило з учителем з ендопротезування ‒ це Олександр Миколайович Косяков ‒ головний травматолог м. Києва. Олександр Миколайович ‒ ортопед-травматолог світового рівня. Завдяки О.М. Косякову і спонсорам, я можу підвищувати кваліфікацію в Англії, Німеччині, Італії, США, Іспанії, Росії, Чехії, Словаччині.

На навчання до Олександра Миколайовича щорічно з’їжджаються провідні травматологи України. Його книги з ендопротезування читають у багатьох країнах Європи, а також в Америці. До речі, наближається його 60-річчя, є привід поспілкуватися.

Імена: – Миколо Івановичу, а які хворі за багато років операцій Вам запам’яталися найбільше?

Алєксєєв М.І.: – Найбільше запам’ятовуються хворі, у яких були ускладнення. Напевно тому, що сильно доводиться разом з ними переживати. Слава Богу, їх не так багато, але все ж є. А серед позитивних результатів запам’яталися нестандартні ситуації. Наприклад, дівчина, якій дуже рано (21 рік) довелося міняти суглоб ‒ асептичний некроз головки 4-й стадії. Бабуся з переломом шийки стегна у 93 роки. У цьому році на прохання пацієнта (колишнього спортсмена) я замінив правий і лівий тазостегновий суглоб протягом однієї операції.

Ну і звичайно, головна моя операція ‒ замінив суглоб своїй мамі, яка в 83 роки зламала шийку стегна. Я їй поставив найкращий суглоб американський безцементний з керамічною головкою фірми Smith & Nephew. На наступний день вона вже ходила з повним навантаженням на поламану кінцівку. Зараз мамі 84 роки. Слава Богу, все добре!

Імена: – Миколо Івановичу, Ви зробили акцент на тому (і в цьому аніскільки не засумніваєшся), що операції дуже складні. Хто Вам допомагає їх робити?

Алєксєєв М.І.: –  Поставити ендпротез пацієнтові одна людина не може. Потрібен колектив. Задіяні всі: від головного лікаря до молодших медсестер.

По-перше, це операційна бригада, що складається з лікарів-асистентів і сестер. Завдяки анестезіології наркоз проводяться на сучасному рівні. Хворих допомагають виходжувати сестри нашого відділення. Хочу подякувати за організацію лікувального процесу головному лікарю Олександру Петровичу Чеботарьову, заступнику головного лікаря Петру Миколайовичу Удовиченку, старшій сестрі нашого травматологічного відділення Цюрупі Любові Миколаївні.

Імена: – Ви побували в багатьох розвинених країнах, де Вам більше сподобався рівень медичного обслуговування?

Алєксєєв М.І.: – Найбільше мені сподобалася організація медицини в Німеччині. Там усім надають медичну допомогу на найвищому рівні ‒ як заможним громадянам, так і бездомним. Коли в Україні у пацієнта розхитується суглоб, то, як правило, на повторну (ревізійну) операцію грошей у нього вже немає. У Німеччині ‒ скільки б не було ускладнень із заміни суглоба, страхова компанія оплачує всі операції.

Я вірю, що ми наблизимося до європейського рівня медицини. Дай Бог, щоб якнайшвидше!

Форма запису на консультацію
Артроз і артрит – відмінності?
Артрит і артроз – захворювання суглобів, які часто плутають. По-перше, через спільний граматичний корінь в
Продукти для здоров’я і зміцнення кісток, суглобів і зв’язок
Завдяки добре продуманому меню люди, які страждають артрозами і артритами, можуть значно покращити
Біль в колінах: причини і лікування
Роль, яку відіграють ноги в нашому житті, складно переоцінити. Завдяки їм ми можемо ходити, бігати, стрибати і жи