Біль в колінах: причини і лікування

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Роль, яку відіграють ноги в нашому житті, складно переоцінити. Завдяки їм ми можемо ходити, бігати, стрибати і жити повноцінним життям. Болі в колінах завдають певного дискомфорту і свідчать про наявність серйозного захворювання.

Чому болять коліна

Причини нездужання в колінах можуть бути різними:

  • травма в ділянці коліна (перелом надколінника, розрив меніска, надрив зв’язки);
  • деформація суглобового хряща (гонартроз);
  • запалення суглоба (артрит);
  • порушення кровообігу в ділянці суглоба;
  • запалення колінних сухожиль (періартрит).

боль в коленях

Травма коліна може статися в будь-якому віці, але частіше за все з такою скаргою до лікаря звертаються спортсмени. Нерідко причина хвороби криється в переломі колінної чашечки, розриві або надриві менісків чи зв’язок. На даному етапі кваліфіковану допомогу після обстеження може надати досвідчений лікар ортопед-травматолог.

Артрозом колінного суглоба страждають зазвичай люди у віці після 40 років. Розвивається це захворювання поступово:

  • спочатку болі слабкі і виникають в коліні після тривалих прогулянок пішки,
  • згодом вони з’являються вже після нетривалої ходьби і стають більш інтенсивними.

Але особливо важко дається пацієнтам піднімання навпочіпки або зі стільця. Відмінною рисою цього захворювання є те, що болі в колінному суглобі виникають після навантажень, в стані спокою коліно практично не турбує, і пацієнт спокійно вночі спить.

Артрит може виникнути в будь-якому віці. Перші ознаки можуть проявитися в зовсім юні роки. Супроводжується ця хвороба набряками ноги в ділянці коліна. Причому набрякати можуть не тільки колінні, але і більш дрібні суглоби. Лікується це захворювання тільки прийомом протизапальних засобів.

Іноді причиною виникнення болю в колінах може стати порушення кровообігу. Виникнувши раз, такі больові відчуття супроводжують людину все подальше життя. Інтенсивність їх після 18-20 років зазвичай падає. Судинні болі дають про себе знати при зміні погоди, промерзанні, застуді і після фізичних навантажень. Втирання зігріваючих мазей і масування в ділянці, що турбує, значно знижують больовий синдром. Пацієнтам також призначають судинорозширювальні лікарські засоби.

Запалення сухожиль колінного суглоба також супроводжується виникненням больових відчуттів у ділянці коліна. Але характер цих болів трохи інший: турбують вони тільки при носінні тягарів, пересуванні вниз по сходах, і локалізуються на внутрішній частині коліна на 3-4 см нижче від виступаючої його частини; обмежень в рухливості коліна не виникає, воно не набрякає і не деформується. Властиво це захворювання жінкам бальзаківського віку.

Що робити, коли біль в коліні не проходить?

Є різні категорії людей: одні йдуть до лікаря при перших же симптомах захворювання, а інші все відкладають на потім. Чим далі відтягувати візит до лікаря, тим сильнішим стає біль і довшим шлях до одужання. Чи варто говорити, що правильно встановлений діагноз, вчасно надана кваліфікована медична допомога і дотримання всіх рекомендацій лікаря є основними передумовами успішного одужання?.. Якщо цього не робити, то хвороба посилиться, досягнувши більш важкої форми, і тоді єдиним виходом з ситуації, що склалася, стане заміна рідного колінного суглоба ендопротезом.

Форма запису на консультацію
Які аналізи потрібно здавати?
При підготовці до операції на суглобах необхідно попередньо здати ряд аналізів. 
Захворювання, які можуть стати причиною артрозу тазостегнового суглоба
Таке захворювання, як артроз кульшового суглоба, може виникнути через ряд причин. 
Які виробники протезів суглобів кращі
При лікуванні деяких захворювань суглобів виникає потреба у використанні штучного протеза. Найчастіше виникає пот