Види операцій на меніску суглоба і їх ефективність

приймає лікар вищої категорії
по спеціальності "Ортопедія і травматологія"

Меніском називають серповидну прокладку-амортизатор в колінному суглобі. Хрящ можна пошкодити або розірвати, що викличе біль, набряклість суглоба і проблеми з пересуванням. Метод лікування підбирає лікар-травматолог на основі діагностованих ушкоджень і віку пацієнта. Оперативне втручання повертає часткову або повну рухливість суглоба.

Відновлення меніска (зшивання)

Кращим способом зберегти хрящову структуру є зшивання меніска. Процедура забезпечує мінімальну травматизацію суглоба і знижує ризик інфікування.

Оперативне втручання проводять під наркозом. Хірург робить надріз і вводить в порожнину камеру для огляду коліна зсередини. Суглоб промивається, розірвані тканини зшиваються. Після завершення операції накладається марлева пов’язка і лонгета для нерухомості суглоба. Пацієнт проводить в стаціонарі 1-2 доби.

Операцію на меніску колінного суглоба проводять пацієнтам до 40 років, у яких діагностована свіжа травма і відсутні дегенеративні зміни хрящової тканини.

Часткове і повне видалення тканин

Часткова меніскектомія – видалення пошкодженого краю хряща, який провокує набряклість і біль. Тотальна меніскектомія – видалення всієї хрящової тканини. Операції проводять при розриві більшої частини меніска або роздробленості хрящового прошарку. Повне видалення в даний час не здійснюють через високий ризик ускладнень.

Трансплантація меніска

Імплантується донорський меніск або штучний аналог з колагену. Після пересадки пропадають больові відчуття, проходить набряклість, відновлюється рухливість колінного суглоба. Головний мінус трансплантації – вартість операції (2-5 тис. Доларів).

Показання до трансплантації:

  • неможливість зшити хрящову тканину;
  • свіжа травма;
  • роздробленість тканин.

Протипоказання до трансплантації:

  • вік більше 40 років;
  • втрата функціональності клітин в суглобі;
  • протипоказання до загального наркозу;
  • важкі захворювання серця і судин, цукровий діабет.

Операція проходить успішно у 90% пацієнтів; 10% стикаються з ускладненнями:

  • травмування нервового пучка;
  • інфікування суглоба або шва;
  • тромбоз судин кінцівок;
  • відторгнення трансплантата.

Своєчасне відновлення меніска знижує ризик післяопераційних ускладнень, повертає суглобу рухливість і покращує якість життя.

Лікар Алєксєєв Микола Іванович проводить операції з ендопротезування суглобів в Україні з використанням сучасного обладнання та передових технологій. Звертайтеся на консультацію до висококваліфікованої фахівця, якщо Вас турбують суглоби.

Форма запису на консультацію
Уніфокальне ендопротезування (інтерв'ю)
Обласний травматолог Микола Іванович Алексєєв проводить операції на колінному суглобі різної складності в Миколає
Безопераційні методи лікування травм коліна
Колінний суглоб є найбільшим в організмі людини і задіяний практично у всіх видах руху (біг, ходьба, стрибки, зги
Наукова конференція Motus Forum
21-22 вересня 2018 р в м. Коблево Миколаївської області відбулася значна подія ‒ міжнародна “Науково-освітн